Búzafűlé hatóanyagai

A búzafű rendkívül gazdag biológiailag értékes anyagokban, ezért is kezdte olyan nagy tisztelet övezni a modern kor egészséges táplálkozásának követői körében. Lássuk csak, melyek azok az összetevők, amelyeknek a búzafű rendkívül sokoldalú hatását köszönheti.

A búzafű talán egyik legfontosabbnak nevezhető hatóanyaga a klorofill, aminek a növény élénkzöld színét is köszönheti. A növényvilágban alapvető fontossággal bír, a növények vérének is tekinthető, hiszen a klorofill a felelős a fotoszintézis során a szerves vegyületek előállításáért. A klorofillnak az emberi szervezetre nézve is jelentős hatása van, hiszen javul a vér és a sejtek oxigén ellátottsága, aminek következtében csökkennek vagy akár teljesen meg is szűnnek a szervezetben levő gyulladások. Ezen kívül méregteleníti szervezetünk és meggátolja a szervezetünkbe kerülő mérgező anyagok lerakodását.

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű vitamin utánpótlás. A vitaminok szerepet játszanak a sejtregenerálódásban és megkönnyítik a fehérjék, szénhidrátok felvehetőségét. A búzafű leve gazdag vitaminforrás. Ezek közül hogy csak néhányat említsünk, az A-vitamin a növekedést és a optimális éles látást garantálja, a B-vitaminok sokasága felelős a szervezetünk energiaszintjének szinten tartásáért, az idegrendszer és az agyműködés hathatós támogatója. Magas C-vitamin tartalma az immunrendszer erősítésében, az íny és fogak épségének megőrzésében játszik szerepet. A benne található E-vitamin, mely zsírban oldódik, szívvédő és antioxidáns tulajdonsága miatt fontos. Védi a szívet, és megvéd az izomsorvadástól.

A vitaminokon és klorofillen kívül a búzafűlé egy másik fontos alkotóelem-csoportját az ásványi anyagok képezik. Egyike azon kevés növényeknek, melyek az összes létező ásványi anyagot tartalmazza, melyre szervezetünk igényt tart. De a búzafűlében megtaláljuk az legfontosabb aminosavakat és fehérjéket is.

Az enzimek képezik a másik fontos alkotóelem-csoportot, mely szorosan köthető testünk minden tevékenységéhez. Az emésztés, gondolkodás, vérellátás mind-mind az enzimek tucatjainak hatásától függ. A búzafűlé aktív enzimjei méregtelenítik a szervezetet, javítják a test vérellátottságát, felelősek a szervezetben felgyülemlett szabadgyökök megkötéséért. Lássunk néhány enzimet, amely szervezetünk helyes működését befolyásolja. Ide tartoznak a különböző antioxidánsok, de ide tartozik a lipáz is, mely a zsírok bontásáért felel, és a SOD (szuper-oxid-dizmutáz), melynek sejtöregedést gátló hatása van. És ez még csak néhány a több száz közül.

Egy másik fontos csoport az ásványi anyagok csoportja. A búzafűlé kiemelkedően magas mennyiségben tartalmaz vasat, mely a vérszegénység leküzdésében jelent segítséget. De a benne levő magnéziumnak és nátriumnak az izmok, csontok rendeltetésszerű működésében, az emésztésben és a kiválasztásban van jelentős szerepe. A különböző nyomelemek hatása a daganatos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében vált fontossá.

Az aminosavak a sejtregenerálódás és sejtutánpótlás és a hormontermelés felelősei. Közvetlenül a vérben szívódnak fel, és képesek a végben levő méreganyagok semlegesítésére. Ha a szervezetből hiányzó aminosavat pótoljuk, az allergiás megbetegedéseket akár vissza is tudjuk fordítani, és szervezetünk fiatalításáért sokat tehetünk.